বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯। পরীক্ষার তারিখঃ ২৭/১২/২০১৯

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯ – বাংলা অংশঃ

1.”প্রাতিস্বিক’ শব্দের অর্থ? উত্তরঃ স্বকীয়
2. নিচের যে গুচ্ছে একটিও ঘর্ষণজাত ধ্বনি নেই? উত্তরঃ ফ, ড়, চ
3. Translate into Bangla:” please stop being so judgemental”.
মনগড়া বিচার করা থেকে বিরত থাকুন।

4. T.S. Elliott-এর “ the journey of the magi”কবিতার রবীন্দ্রনাথ ঠাকুরকৃত অনূদিত রূপ
হল? উত্তরঃ তীর্থযাত্রী
5,” সাংস্কৃতিক” শব্দের” ইক” প্রত্যয়টি যে শব্দশ্রেণিকে নির্দেশ করে? উত্তরঃ বিশেষণ (ক্ষ বা সম্বন্ধীয়
অর্থে বিশেষ্যের উত্তর এ প্রত্যয় যুক্ত হয়ে বিশেষণ পদ গঠিত হয় এবং মূল স্বর বৃদ্ধি পায়। যেমন:
বেদ + ফিক = বৈদিক (এ স্থলে ঐ)
| যে কোন প্রশ্নের সমাধান পেতে পরীক্ষার প্রশ্ন
বচন + ষ্ণিক = বাচনিক (ও স্থলে আ)।
বিমান + ষ্ণিক = বৈমানিক (ই স্থলে ঐ) স” মণিমঞ্জুষা” শব্দের প্রমিত উচ্চারণ হলো? উত্তরঃ মণিমঞ্জুষা

7.” মঙ্গলকাব্য”-এ ধর্মীয় আরাধনা মুখ্য হলেও এর অন্যতম সাধারণ বৈশিষ্ট্য হলাে? উত্তরঃ শ্রেণিদ্বন্দ্ব

8.” সমুদ্রের স্বাদ” মানিক বন্দ্যোপাধ্যায় রচিত একটি? উত্তরঃ গল্পগ্রন্থ।
| 9. নিচের যেটি সমার্থক শব্দের জুটি নয়? উত্তরঃ অনিকেতঃ অপবিত্র
10. নিচের যে উত্তরটি বেমানান? উত্তরঃ চৌরসন্ধি, ক্রান্তিকাল (ক্রান্তিকাল (১৯৬২) এর লেখক
আবদুল হক আর চৌরসন্ধি (১৯৬৮) উপন্যাস এর লেখক শওকত ওসমান)
11. তৎপুরুষ সমাসের উদাহরণ নয়? উত্তরঃ উর্ণনাভ এটি বহুব্রীহি সমাস ( উর্ণনাভ (মাকড়সা-অর্থাৎ
নাভীতে উর্ণ বা জাল আছে যার)।
12.” মনে পড়ে সেই জ্যৈষ্ঠ দুপুরের পাঠশালা পলায়ন। নিম্নরেখ পদটি। কোন কারকে কোন বিভক্তির

উদাহরণ? উত্তরঃ অপাদান কারকে শূণ্য বিভক্তি ( (কি হতে বের হল/ পলায়ন? পাঠশালা হতে)
13.কাজী নজরুল ইসলাম সম্পাদিত পত্রিকা নয় যেটি? উত্তরঃ বিজলী।
14.” বুড়িকে পকেট থেকে কিছু পয়সা বের করে দিলাম।”- গঠন অনুসারে বাক্যটি যে ধরনের? উত্তরঃ
সরল
15. নিচের যে গুচ্ছে অপ্রমিত বানান রয়েছে? উত্তরঃ স্বত্ব, কনকাঞ্জলী (সঠিক হবে কনকাঞ্জলি, স্বত্ব)।
16. জীবনানন্দ দাশকে “ নির্জনতম কবি” আখ্যা দিয়েছেন? উত্তরঃ বুদ্ধদেব বসু

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯ – ইংরেজী অংশঃ

17. Foyot’s is a restaurant—-where the French Senators eat. Ans: at

18. If cigarettes were banned,life —–healthier. Ans: D.would become
19. Could you –me that file on your desk,please? Ans: Hand
20. The poem’ Visions of the past’ is written by- Ans: Michael
madhusudan dutt
21. A sarcastic person is someone who is Ans: Ironical and bitter
22.”Our teachers told us off for being late. The bold faced phrase is
closest to- Ans: scolded us

23. The synonym of ‘vigilant’ is- Ans: Observant Alert
24. If Roots:root,then– Ans: Greens:green
25. The incorrectly spelt word is- Ans: pessimistic Education
26. Choose the best translation:-সে রাতের নিস্তব্ধতায় সে একটি তীব্র চিৎকার
শুনতে পেল।
Ans: He heard a shrill cry in the still of the night
27. Find the incorrect sentence:- Ans: We must fight the enemy
28. Transform the sentence without changing the meaning:
Beena is a meritorious girl. Ans: Beena is not a foolish girl

29. Change the form of speech:He said to me, “Which job do you want?
Ans: He asked me which job I wanted.
30. The idiom-‘let thing slide’-means Ans: to be indifferent
31. Change into passive:-The Trainer walked the horse after the race
Ans:The horse was walked after the race by the trainer.
32. The antonym of extinction-is Ans: survival

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯ – গণিত অংশঃ

33. How many integers from 1 to 1000 are divisible by 30 but not by 16? And: 29
34. What is the H.C. F. of the numbers 36, 54 and 90? Ans: 18
35. If sec +tan 6=x, then tan e is? Ans: x2-1/2x
36. If x is an integer and y=-2x-8,What is the least value of x for which y is less than 9?
Ans: -8
37. If the length of a rectangle is Increased by 20% and which is decreased by 20% , What is the
change in the area of the rectangle? Ans: decrease by 4%
38. If a+1/a=3 what is a3+1/a3? Ans: 18
39. Bus fares were recently increased form taka 1.70 to taka 2.00. what was the approximate
percentage of Increase? Ans: 18%

40. Which of the numbers below is not equivalent to 20%? Ans: 0.5
41. If n is an even integer, which of the following must be an odd integer. Ans: 3n-1
42.The sum first 17 terms of the series
5913172 Ans: 629
Alert
43. All possible three numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly the
probability that would be divisible by 5? And: 1

44. If x:y=5:3,then(8x:5y):(8x:5y)=? Ans: 5:11
45.The sides of a triangle of a triangle are x+1, 2x+1 and 3x+1 respectively and the perimeter is
25 cm. The length of the smallest side is-? Ans: 5cm
46.The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of
TK. 5000 after 2 years is- ? Ans: 12.5
47. Log 36/Log 6=? And: 2

48. If A={1,2,3,4,5},Then the number of proper subsets of A is-? Ans: 31
49. Every 3 minutes, 4 litres of water are pound into a 2,000- litre tank. After 2 hours, what
App
percent of the tank will be full? Ans: 8%
50. P and Q are brothers, R and d are sisters. the father of P is brother of S. Q is related to
R as- ? Ans: Aunt
51.The next number is the sequence 36111827 is-? Ans: 38
52. If 2x-1 2-3,then-? Ans: xs -1
53.The average of 6 numbers is 14. The the average of 4 of 3 numbers is 15. The average of the remaining two number is? Ans: 12

54. If xy=2 and xy2=16, what is the value of x? Ans: I
55.The perimeter of a circle measures 161 cm, what is the area of the Circle in ins
Sq. cm? Ans: 64n

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯ – কম্পিউটার ও সাঃজ্ঞাঃ অংশঃ

56. There are 10 true false questions in an examination. this questions can be answered in- Ans:
210 & 1024 both are correct
57. The proposed ” exclusive tourist zone” will be at-beach. Ans: Sebring
58. The founder of the BRAC sir Fazle Hasan was recently awarded the highly prestigious- Ans:
Yidan Prize

59.The Parki beach of Bangladesh is located at? Ans: Chattogram (5a)
60. The bank note of Bangladesh has the impression of Central Shahid Minar is? Ans: TK. 2 note
61. Before nationalisation in 1972, the former name of Present Janata Bank Limited was? Ans:
United Bank Ltd

62. Sumerian civilization is a part of- Civilization. Ans: Mesopotamian
63.”Sohrai” is the festival of the ethnic community named -? Ans: Santal
64. “Mujib Borsho ” is going to way celebrated by- countries. Ans: 195 countries
65. The 52 nd convocation Speaker of the University of Dhaka? Ans: Takaaki Kajita
66. A London based group that Tu humanitarian aid doing the Liberation war of Bangladesh is is
known as? Ans: Operation Omega
67. Recently expired renowned personality Rawshan Ara
Bachchu
was
a? Ans: Language Hero

68. Who led the Gambian delegation at the ICI In hearing the case of genocide against Myanmar?
Ans: Abubacarr Marie Tambadou
69. The national helpline for violence against women and children is–? Ans: 109
and Ans: Sylhet Thunders
70. The inaugural match of “Bangabondhu BPL T20 ” is played between Chattaogram challenges
71. In the South Asian games 2019, the Bangladeshi Archer who made a hat trick by winning three
successive gold medal is? Ans: Sohel Rana

72.”Bangla Bond” will make debate on the London Stock Exchange through? Ans: International
Finance Corporation (IFC)
73. In general a windows has scrollbar. Ans: 2
74.The Shortcut key to open the OPEN dialogue box in MS-Office is? Ans: Ctrl + F12
75. By default Footers are printed on. Ans: All pages
76. The process of erasing a disk is called. Ans: Formatting

77. The process of removing unwanted parts of an image is called. Ans: Cropping
78. The function of Excel tells the number of of numeric entries in the designated range(Ans: COUNT
79. Moving from one website to another is called. Ans: browsing
80. The space left between the margin and the beginning of a paragraph is called? Ans:

 

বাংলাদেশ ব্যাংক অফিসার জেনারেল প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯